+381 21 781 425
E-shop

ORBITEC - Oprema, proizvodi i rešenja za orbitalno zavarivanje

ORBITEC je kompanija osnovana 1984 u Seligenstadtu, Nemačka.

Cilj ORBITECa je da obezbedi vrhunski kvalitet proizvoda koji su laki za upotrebu uz prihvatljivu cenu.  Osnovna delatnost kompanije je dizajn, proizvodnja i isporuka širokog obima sistema, proizvoda i dodatne opreme za ORBITAL TIG procese zavarivanja. ORBITEC proizvodi se primenjuju u mnogim industrijskim granama kao što su:

Farmaceutska industrija

Biotehnološka industrija

Hemijska industrija

Prehrambena industrija i mlekarstvo

Elektronska industrija

Vazduhoplovna industrija

Petrohemijska industrija

Nuklearna industrija

ORBITEC rešenja za brzu primenu

Novi kupci kojima je potreban orbitalni sistem zavarivanja se suočavaju sa velikom količinom vrlo stručnih pitanja i problema na koje nije moguće odgovoriti „pritiskom na dugme“. Postoji velika količina uslova koji se moraju zadovoljiti da bi orbitalno zavarivanje bilo ekonomski isplativo. Poštujući sve ove elemente ORBITEC pruža stručnu primenu tehnoloških rešenja u obliku i za okruženje koje je krajnjem korisniku potrebno. Brza reakcija na zahteve kupca i velik opseg rešenja su nešto što se u ORBITECu podrazumeva

Osnovni pojmovi

Orbitalno zavarivanje je mehanizovana verzija TIG (Tungsten Inert Gas) elektrolučnog procesa zavarivanja i primenjuje se u zavarivanju cevi.

Elektroda od tungstena se nalazi u glavi rotora i kruži (orbitira) oko cevi dok se odvija zavarivanje.

TIG proces delimo na

Autogeni (fuzioni) u kom se ivice materijala koji se zavaruje zagrevaju, tope i spajaju bez dodavanja dodatnog materijala.

Sa filerom u kom se u otopljeni materijal zavara dodaje filer, najčešće u obliku žice

Šta je orbitalno zavarivanje?

Orbitalno zavarivanje predstavlja proces kod kojeg elektroda putuje oko radnog komada opisujući kružnicu, odnosno 360o minimalno bez prekida. Ovaj postupak pored toga što daje visok kvalitet zavarenog spoja, karakteriše se i antikorozijskim osobinama i estetskim izgledom šava.

Orbitec sistem za zavarivanje se sastoji od:

Izvora napajanja

Upravljačke jedinice

Otvorene glave

Zatvorene glave

Oxy analizator

Radnog stola, itdOrbitalno zavarivanje predstavlja proces kod kojeg elektroda putuje oko radnog komada opisujući kružnicu, odnosno 360o minimalno bez prekida. Ovaj postupak pored toga što daje visok kvalitet zavarenog spoja, karakteriše se i antikorozijskim osobinama i estetskim izgledom šava.Predstavlja automatizovani postupak zavarivanja, stoga je mogućnost pojave greške uz pravilno podešavanje parametara minimalna. Sam proces orbitalnog zavarivanje se sastoji u tome da se dva kraja cevi postave u čeljusti glave za zavarivanje. Pušta se inertni zaštitni gas, uspostavlja se električni luk i kretanjem elektrode oko radnog komada dolazi do obrazovanja zavarenog spoja.Tri osnovna elementa opreme za zavarivanje su izvor napajanja, upravljačka jedinica i glave za zavarivanje. Pomoću upravljačke jedinice se veoma jednostavno vrši kreiranje programa zavarivanje uz podešavanje svih potrebnih parametara.


Glave za zavarivanje postoje u tri oblika: 

Zatvorena glava za zavarivanje, gde se proces zavarivanja odvija u zatvorenom komornom sistemu. U sistem se neposredno pre zavarivanja dovodi zaštitni gas kako bi se zavareni spoj zaštitio od dejstva spoljašnje atmosfere. Kada se zavarivanje vrši sa zatvorenom glavom ne koristi se dodatni materijal, glavni razlog je taj što se obično vrši zavarivanje cevi do 3 mm debljine zida i maksimalnog prečnika od 170 mm.Otvorena glava, ovaj tip se koristi za debljine zida preko 3 mm u korišćenje dodatnog materijala. Prečnici cevi koji se zavaruju su i do 320 mm. Postoji mogućnost zakretanja elektrode za 35-45 stepeni što omogućuje zavarivanje ugaonih spojeva.


Treći tip glave je glava za zavarivanje prirubnica, najviše se koristi pri zavarivanju izmenjivača toplote.Orbitec katalog sa kompletnom ponudom proizvoda nalazi se ispod u prilogu:


catalogue-orbitec-en-web.pdfAll rights reserved 2017